Guaret

Es denomina guaret la tècnica per la qual la terra es deixa sense sembrar o cultivar durant un o més cicles vegetatius, amb el propòsit de recuperar i emmagatzemar matèria orgànica i humitat. És una tècnica molt usada en la rotació de cultius per alguns agricultors que busquen que es reposin els nutrients i la composició química del sòl abans d’un altre temps de collita, perquè es pugui restaurar l’equilibri dels elements que componen la terra.

Jo diria que el padrí, a petita escala, ho feia. El que recordo amb una nitidesa sorprenent és estar assegut amb el cul a terra, al tros, admirant la seguretat i la serenor amb les que es movia quan regava. De tant en tant, després d’escopir-se les mans i refregar-se-les per aferrar bé l’aixada (o quan jo, maldestre, l’intentava imitar), em deia amb un somriure condescendent: “Ai xiquet… Tu això no, eh? Massa dur, massa cansat…”. I tenia raó, jo no estava fet per a la seva terra.

Segurament s’enriuria de mi (per sota el nas, quan jo no me n’adonés) en veure que també em canso cultivant la meva, però potser li faria gràcia saber que li he copiat una estratègia: sona (i és) una mica retorçat i ridícul, però si jo aconseguís cultivar la meva terra amb una quarta part de la destresa, la constància i l’orgull amb què ho feia ell, em donaria per més que satisfet.

Doncs això, que després d’un descans infinitament superior al que mai el padrí s’hagués pogut permetre, CoNSUmPRoPI ha tornat.

Padrí

2 respostes a “Guaret

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s